O čokoládě, aneb jak poznat tu kvalitní

Čokoláda není pouze cukrovinka. Zaměříme-li se pouze na kvalitní čokolády, získá slovo čokoláda nový rozměr. Bude mít něco, co ostatní čokolády nemají. Něco, co je zastřené tajemstvím. Kvalitní čokoláda si s sebou velice pravděpodobně ponese příběh a často ne pouze jeden.

První příběh bude o zrodu farmy, na které kakaovník vypěstovali a kakaové boby sklidili. Je to příběh kakaových bobů. O místu, kde to vše začíná, o péči, jakou rostliny dostaly, o lidech, kteří se o kakaovníky a posléze kakaové boby starají, o tradici, protože na mnoha místech má pěstování kakaovníků bohatou historii.

Další příběh se odehrává v čokoládovně, v místě, kde se čokoláda rodí. Čokoládovna je místem, kde přetrvává vůně čerstvě pražených kakaových bobů hodiny a dny po pražení. Místem, kde se v mlýnech a mlýncích kakaové boby mění na jemnou, lesklou a lahodnou čokoládu. Čokoládovna je místo, kde se laboratoř snoubí s kuchyní, místo, kde se rodí všechny receptury. V čokoládovně se výrobci snaží získat to nejlepší z kakaových bobů, které si pracně sehnali a dávají jim tu nejlepší možnou péči. Je to místo úspěchů i omylů.

Svůj příběh může čokoládě vtisknout v neposlední řadě i prodejce. Prodejce těchto čokolád nejprve musel objevit jejich kouzlo, zamilovat si je, a poté začít své nadšení šířit dál. Kvalitní prodejce se s Vámi rád podělí o svůj příběh i o příběhy čokolád, které prodává. V případě vaší nejistoty Vám dokáže poradit nebo nabídne ochutnávku.

Pokud postupně tímto způsobem poodhalíte jedno z tajemství kvalitní čokolády, třeba začnete ochutnávat i další takové. V ten moment poodkryjete jedno z dalších velkých tajemství čokolády; její opravdovou chuť. Zjistíte, že může chutnat po ovoci, oříšcích, bylinkách a koření, po různých sladkostech, může být plná, jemná nebo svěží. Je to neuvěřitelný svět chutí a barev, do nějž právě vcházíte. Postupně budete přicházet na to, že každá čokoládovna má svůj vlastní rukopis. V závislosti na vybavení, přístupu a receptuře každé čokoládovny můžete ochutnat čokolády od těch nejjemnějších až po tak silné, že jejich chuť vydrží dlouho poté, co se Vám rozpustila na jazyku.

Tyto čokolády jsou vyrobené z nejkvalitnějších možných surovin a je jim věnována speciální péče po celou jejich cestu, počínaje půdou, ve které kakaovník roste, přes skladování v prodejně až po degustaci u Vás doma.

Pokud si takovouto čokoládu dopřejete, nejlépe si ji vychutnáte v klidu, kdy si sednete, zapomenete na vše nepodstatné, vložíte do úst kousek čokolády a necháte ji pracovat. Třeba si i zavřete oči, abyste se následně nechali unášet chutí a vůní čokolády na místa Vámi ještě neprobádaná a nebo naopak velmi dobře známá.

Čokoláda není pouze cukrovinka, čokoláda je vášeň.

Jaký bude ten Váš čokoládový příběh?