Naši milí čokožrouti,

v této sekci najdete spoustu písmenek. Pokud by se mělo stát, že Vám písmenka nic neříkají, nebo Vás dokonce odrazují od nakupování, můžete jít s čistým svědomím do sekce e-shop. A to spolu s vědomím, že jste udělali maximum pro to, abyste nás poznali, ale pak jste si uvědomili, že to pro Vás zas tak důležité není. 

V opačném případě směle do toho.

Od doby, kdy jsem psal tento článek naposledy, se u nás dost věcí změnilo, a je tedy nejvyšší čas jej aktualizovat.
Jak bývá zvykem, minulost zůstává neměnná, a tak se na našich začátcích víceméně nic nezměnilo, ale pro pořádek začnu tam, kde to všechno začalo.
Naše čokoláda vznikla zhruba na svátek svatého Valentýna roku 2016, avšak naše cesta za čokoládou se začala odvíjet daleko dřív; v letech 2009 a 2010, když jsme po škole začali objevovat kvalitní kávu a její paletu chutí. Osobně si myslím, že to byl ten první krůček k tomu, abychom se postupně propili kávou až k různým ovocným tónům kvalitních čokolád. Díky tomu k nám a k čokoládě káva neodmyslitelně patří. Však můžete zkusit uhodnout, jakou příchuť měla naše první a zároveň nejdéle vyráběná ochucená tabulka čokolády… Jasně, jakou jinou. A je to stále jedna z našich nejprodávanějších čokolád. Teď ale trochu předbíhám. Pojďme se vrátit do roku 2016. Že tvorba naší první čokolády vyšla na Valentýna, je sice náhoda, ale co už, alespoň jsme začali romanticky. Jen si nejsem jistý, jestli jsem tenkrát, pohlcen nadšením z prvního spuštění melanžéru a z naší vlastní čokolády, celého Valentýna nezazdil. Ale co už, pozdě plakat nad rozteklou čokoládou.

Tenkrát jsme bydleli v Anglii. Ano, naše první čokolády začaly vznikat v Anglii a byly pouze pro velice úzkou skupinu konzumentů. Dalo by se to také nazvat: Naše období poprvé.
Poprvé jsme objednali něco z Indie. Poprvé jsme sháněli kakaové boby. Poprvé jsme řešili jejich kvalitu. Poprvé jsme cítili jejich kyselou vůni, když je přivezou v jutovém pytli. Poprvé jsme pražili kakaové boby. Poprvé jsme nedopražili kakaové boby. Poprvé jsme spálili kakaové boby. Poprvé jsme ručně loupali kakaové boby. Poprvé jsem si vrazil slupku kakaového bobu hluboko pod nehet. Poprvé jsme spouštěli melanžér. Poprvé jsme temperovali čokoládu. Poprvé jsme ochutnávali naši vlastní čokoládu. Poprvé jsem viděl někoho plivat čokoládu. Jak vidíte, poprvé hrálo v tomto období podstatnou roli. Člověk zkrátka hledal co funguje, co nefunguje a k čemu se chce časem vrátit, až bude mít třeba víc zkušeností. Ne, že by dnes u nás nebyla žádná poprvé, ale už to není zdaleka tak často. Však to znáte sami. Určitě máte v životě také nějaké období „poprvé“.

V té době jsme už ale čekali na Šimona a věděli, že v říjnu 2016 se přesuneme domů do Podkrkonoší, a to konkrétně do Staré Paky, kde tvoříme naši bean to bar čokoládu dodnes.
Ve Staré Pace jsme provedli náležité technické úpravy rodinného domu, abychom zde mohli vyrábět čokolády a vše to začalo pomalu nabírat  směr. Vymysleli jsme si název, logo, slogan, ty máme hned dva. To pro jistotu asi, kdyby jeden náhodou přestal platit. Pokud nás alespoň trochu znáte, určitě jste se s nimi už setkali. Když jsme vytvořili takové ID naší společnosti, mohli jsme se začít více soustředit na naše čokolády. Vše stále postupně a pomalu objevujeme. Vše se sami učíme a jsme na to náležitě pyšní. Nikdo nám neřekl, jak pražit anebo míchat čokoládu a nikdo nás neučil, jak tvořit receptury a ani co Vám bude zaručeně chutnat. Tvoříme pro sebe a pro radost z toho, co nám vzniklo. Děláme takové věci, aby chutnaly nám, a doufáme, že zaujmou i Vaše chuťové pohárky. Vymýšlíme si takové postupy a příchutě, aby fungovaly v našich podmínkách. Tradiční heslo bean to bar by se u nás dalo upravit na idea to bar. Mnohdy jde o čistou improvizaci. Jindy jdete kolem bílé čokolády a přijde myšlenka na spojení s kávou. No a jindy přijde geniální myšlenka na zajímavou kombinaci a zjistíte, že už to někdo vymyslel před vámi. To se stává často. Na druhou stranu je šance to udělat po svém a kdo ví, třeba i lépe. Vždy ale záleží na tom, komu co chutná.

Když jsme měli vyrobenou slušnou zásobičku čokolády, museli jsme ji také začít prodávat, a to teprve začal ten pravý cirkus. Protože nás nikdo neznal, nebylo moc lidí, kteří by si naši čokoládu koupili ve velkém. Museli jsme proto začít v malém. Takže když cirkus, bude se vším všudy. Koupili jsme stánek a naše první kroky na tržišti mohly začít. Museli jsme vypadat komicky, když jsme s manželkou a v té době již dvouletým Šimonem přijeli na tržiště, kde zkušení trhovci ověnčení různými vychytávkami postavili svůj stánek během 10 minut a pak s napětím sledovali, jestli nám dřív uteče dítě, nebo jestli se nám podaří náš příbytek sešroubovat dřív, než zmokneme. Dodnes si vzpomenu na soucitné pohledy okolí, když jsme konečně po hodině a půl postavili stánek a poté na dvoumetrový pult vyskládali 30 tabulek čokolád.
Zaujalo nás, jak je zvláštní vidět vlastní dítě stavět si doma provizorní stánek z polštářů a snažící se nám prodat imaginární čokoládu ve chvílích, kdy si okolní děti hrají na princezny, pejsky a podobně.
Tenkrát jsme se s Vámi, našimi zákazníky, začali setkávat na trzích a povídat a povídat a vysvětlovat, jak poznáte dobrou a kvalitní čokoládu, jak a proč vyrábíme čokoládu my. Vy jste začali ochutnávat a poznávat. Největší odměnou za tu snahu nám je to, že někteří z Vás jsou s námi doteď. Jiní se snaží sledovat náš stánek a jezdí na akce, kde se budeme vyskytovat. Další zase čekají na tu svoji akci, až k nim po roce opět přijedeme. Vesměs o nás mluvíte a doporučujete nás. To je skvělé!

Období covidu
V období covidu, kdy se vše zavíralo, nás nenapadlo nic lepšího, než na vesnici otevřít kavárnu. Zní to jako vtip, ale opak je pravdou. Od té doby si pomaličku nacházíte cestu i k nám do Staré Paky, když jednou za čas jedete kolem a nebo když prostě přijdete na zmrzku a čokošku prohodit s námi pár vět přes bar. Je vždy milé, když vidíme známou tvář, a velice pozitivní, když vidíme tvář novou. Během toho času se nám narodila ještě dcera, která společně se synem v naší kavárně doslova tráví mládí.


Nyní máme nově „kavárnu“ ve Vrchlabí. Tato část příběhu je zatím nejmladší a nejčerstvější. Tady teď potkáte hlavně mě. Zde ve volných chvílích píšu tento článek, přemýšlím, jaká bude naše další čokoláda a co můžeme vylepšit či dělat lépe. Jak posunout náš e-shop (který jsem tu úplně zapomněl zmínit, ale vzhledem k tomu, že jste tu, to asi úplně nevadí), na kterém jsme usilovně pracovali a pracujeme, abychom Vám dokázali nabídnout co nejširší sortiment zejména našich čokoládových dobrot. Odsud plánuji cesty našeho stánku a tady řeším co a jak dál. Je to místo, kde Vám v rychlosti připravím kávu na cestu, ale i místo, kde spolu můžeme hodiny rozjímat nad čokoládou nebo kávou… třeba i rozlitou…

Závěrem bych chtěl napsat, že žádný závěr psát nechci a nebudu. Budu se snažit nechat tento článek otevřený a postupně jej doplňovat o další a nové informace O NÁS, a pokud jste to dočetli až sem, zasloužíte si malou odměnu. Takže pokud zadáte u Vaší objednávky do poznámky „velkýčtenář“ tak od nás dostanete čokoládové lízátko jako dárek. (Pouze je potřeba, aby hodnota objednávky bez dopravy byla alespoň 500 Kč.)

Děkuji za Váš zájem o nás a těším se, až spolu budeme psát další kapitoly naší historie. 

Petr a Alena, Ivan, Alena, Šimon, Karolína, Romana, Marcela