Už jste slyšeli o International Chocolate Awards?
Tenhle název si dobře zapamatujte, protože už dvanáct let hýbe světem kvalitní čokolády. Jedná se o jedinou nezávislou mezinárodní soutěž čokolády, která vybírá a oceňuje ty nejlepší čokolády a čokoládové výrobky z celého světa, které byly v daném roce vyrobeny.
Pokud tedy narazíte na takto oceněnou tabulku čokolády, můžete si být stoprocentně jistí, že v každé kostičce ucítíte kvalitní suroviny, skvělé zpracování a výjimečnou chuť.
Na své jedinečnosti získala soutěž nejen naprostou a zcela ojedinělou nezávislostí, ale také působením v mnoha regionech na téměř všech kontinentech a v neposlední řadě samozřejmě přímou podporou malých čokoládoven, nápaditých čokolatiérů a farmářů pěstujících exkluzivní kakao.
Přihlásit do soutěže se mohou čokolatiéři, kteří vyrábí produkty jako jsou pralinky, čokoládové tyčinky s různorodými náplněmi a ingrediencemi, ale nevyrábí čokoládu samotnou, a pak opravdoví výrobci tzv. bean to bar čokolády, kteří ji vytváří od zpracování kakaových bobů až po výslednou tabulku.
Zaslané produkty hodnotí stálí členové hlavní poroty, partneři z jednotlivých zemí, kde soutěž probíhá, a nezávislí porotci, mezi které patří odborníci z řad degustátorů, cukrářů, someliérů, šéfkuchařů, pekařů a expertů na čokoládu z Mezinárodního institutu degustace čokolády a kakaa.
Ochutnávání a hodnocení produktů probíhá v jednadvaceti kategoriích, každému z nich je přiděleno číslo a je ochutnávání naslepo, aby porotci neměli sebemenší tušení, co a od jakého výrobce právě mají před sebou. Hodnocení pak probíhá samostatně, nikoliv v porovnání s ostatními, a podle toho, zda splní produkt všechna předem definovaná pravidla kvality a v jaké bodové škále se umístí, získá patřičné ocenění.
Soutěž probíhá nejprve v menších oblastech (Evropa, Asie, Amerika, …), ze kterých vzejdou nejlepší čokoládové produkty, které jsou následně nominovány do nejvyššího kola světové soutěže.
Ale proč Vám o tom všem říkáme?
Letos jsme byli u toho a zúčastnili se evropského kola soutěže. A jak se nám v místní čokoládové konkurenci dařilo?
Máme medaili! Naši první!
Vždycky jsem říkal, že bych chtěl, abyste naše čokolády kupovali a jedli, protože Vám chutnají a ne proto, že mají nějakou medaili. Však jsme to taky používali jako jeden ze sloganů. Bez keců a bez pozlátek. Ochutnávky měly mluvit za nás a mnohdy to tak bylo. Jenže mně to bez „keců“ moc nejde. Rád a často se zakecám a nejen o čokoládě. Čokoláda u nás ještě nemá zažité povědomí a to, že děláme věci jinak než v marketech, musíme často a hodně „okecávat“.
Letos jsme si řekli, že bychom rádi věděli, jak si stojíme v porovnání s ostatními prvotřídními čokoládami z celé Evropy. Tím padá i druhá část našeho sloganu. Bez pozlátek.
Naše 54% mléčná čokoláda s kávou získala bronzovou medaili v International Chocolate Awards a nesmazatelně zapsala nás a Starou Paku na čokoládovou mapu Evropy. Ano, jednalo se o Evropské kolo soutěže a ještě toho nevím moc, ale podle všeho ji to kvalifikovalo na kolo celosvětové, což je úžasné! Porota bude posuzovat kvalitu naší čokolády ve srovnání s celosvětovou konkurencí!
Je to vlastně skvělé a zvláštní zároveň. Zvláštní je to tím, že naše cesta k čokoládě vedla právě přes kávu. Museli jsme se nejdříve propít kávou, než jsme začali vyrábět čokoládu. Tabulka kávové čokolády byla naše první ochucená a její recept vznikl na první dobrou. Prostě jsem ho napsal a bylo to. Od té doby jej pouze opakujeme. Na dlouhou dobu to byla naše jediná ochucená a vyrábíme ji už léta. Znám ji skrz naskrz a myslel jsem si, že mě už ničím nepřekvapí. Překvapila… Ale vlastně ne… Je skvělá a je to úspěch!