Čokoládové lanýže – truffles
Už jsme Vám předvedli v reelu, jak doma ideálně připravit horkou čokoládu. Pokud jste to náhodou propásli, můžete se na něj podívat tady. Dnes vám ukážeme, jak si doma jednoduše vyrobit luxusní čokoládové bonbony, takzvané čokoládové lanýže nebo též truffles.
Proč právě lanýže?
Čokoládový lanýž má s lanýžem společné jméno a tvar. Tím veškerá podobnost končí.
Jejich vzhled a vlastně i ony samotné však vznikly úplnou náhodou. Vytvořil je francouzský výrobce čokolády Louis Dufour již v roce 1895. Před vánočními svátky byla poptávka po čokoládových pralinkách tak velká, že mu došly ingredience, a údajně se nechtěl nechat zahanbit koupí surovin u konkurence, tak se rozhodl zaexperimentovat. Smíchal smetanu, vanilku a čokoládu a ze vzniklé hmoty vytvořil nepravidelné kuličky, které obalil v kakaovém prášku. A proto, že se tvarem i vzhledem podobaly opravdovým lanýžům, pojmenoval je Truffe au chocolat.
Pro směs vytvořenou z čokolády a smetany, popř. ovocného pyré, se ustálil název ganache. Ganache má široké využití v cukrářských výrobcích a v závislosti na tom, jak ji plánujeme použít, upravíme poměry surovin, aby byla tuhá, nebo aby spíš tekla. Chce to trochu experimentování, ale není to složité. Tekutou ganache lze použít například jako polevu, ganache o střední hustotě bude výbornou náplní do makronek a tuhá ganache nám výborně poslouží právě k tvarování lanýžů.
Z čokolády přes ganache až po lanýže – jdeme na to!
K výrobě lanýžů budete potřebovat tyto suroviny:
Na začátku se neobejdete bez opravdu kvalitní čokolády. Už při jejím výběru můžete specifikovat chuť truffles. Ať už se necháte zlákat chutí jednodruhových čokolád, nebo sáhnete po již ochucených například kávou, kokosem či malinami.
V receptu budeme pracovat se 150 g 75% tmavé čokolády.
Potřebovat budeme také stejné množství smetany ke šlehání, tedy 150 g.
Určitě nezapomeňte na špetku soli a zbytek chuti záleží už jen na vaší fantazii. Můžete zvolit různé druhy koření, chcete-li.
S čokoládou výborně funguje zázvor, chilli, kardamom, ale i pepř, máta, různé druhy alkoholu a mnoho dalšího. Tady se opět nebojte zaexperimentovat. Pamatujte ale, že pokud přidáte tekutinu, musíte ubrat o dané množství smetanu.
Například zázvor lze přidat ve formě koření, sirupu a nebo kandovaných kousků. Nejlépe si sami zvolíte, jaký způsob vám bude nejvíce vyhovovat.
Do začátku doporučuji jednu příchuť na jeden druh lanýžů. Pokud se ovšem cítíte silní v kramflecích, určitě se nebraňte nějaké zajímavé kombinaci.
Na posyp si pořiďte kvalitní kakaový prášek, prášek z mrazem sušeného ovoce, skořici, strouhanou čokoládu či drcené ořechy. Zcela záleží na vaší chuti a preferenci, v čem budete chtít hotové kuličky obalit.
Máme už vše připraveno, tak se vrhneme rovnou do tvoření:
Ganache na tvarování bonbonů bude složená z jednoho dílu tuhé části (čokolády) a jednoho dílu tekuté části. Do tekuté části patří smetana, kombinace smetany a ovoce, alkoholu, ovocné šťávy nebo sirupu. Kdybychom dali půl na půl čokoládu a smetanu a ještě doplnili tekutiny navíc, byla by velká šance, že ganache neztuhne a nepůjdou z ní válet kuličky.
Pozor, pro různé druhy čokolády je potřeba poměry upravit tak, aby bonbony ztuhly. V případě bílé čokolády použijeme na dva díly čokolády zhruba jeden díl tekuté části.
Smetanu a ostatní tekuté ingredience o celkové hmotnosti 150 g dáme do hrnce a přivedeme k varu.
Nasekanou čokoládu, také 150 g, dáme do keramické nebo kovové misky (vybereme takovou, která zvládne teplo) a přelijeme teplou smetanou.
Přidáme špetku soli a případně koření podle chuti a fantazie.
Necháme 2 minuty odstát.
Vezmeme metlu a s její pomocí začneme míchat tak, aby se nám hmota spojila. Bude hladká a jemná.
Po rozmíchání přikryjeme misku potravinářskou fólií a dáme ztuhnout do lednice. Po asi 4 hodinách ztuhlou hmotu vezmeme a začneme tvořit kuličky, které postupně obalíme v kakaovém prášku a nebo jiné sypké ingredienci.
Hotové lanýže skladujte v chladničce a brzy spotřebujte.
Dobrou chuť 😉